Fotografische Beelden

Doelloos kijken en dan iets zinvols zien

De Maker

Geboren in 1953. Mijn werkzame leven doorgebracht bij onderwijsinstellingen, de eerste helft als onderwijsgevende en de ander helft bij de informatie- en communicatietechnologie afdeling. Vanaf mijn studietijd woonachtig in Westerwolde.

Eind 2017 begon een langzamere levensfase, goed passend bij mijn passies zeilen en fotograferen. Zeilen is varen zonder doel, bewegen in de richting van de wind, het geeft weidse uitzichten en gedachten komen tot rust. Bij fotograferen is dat net zo, kijken door de lens kadert je blikveld, concentreert je gedachten op wat je op dat moment ziet, beelden waar je jezelf in kunt verliezen.

“Het beeld moet mij als beeldenvanger rust geven, verwonderen, verbazen, mij uit mijn dagelijkse beslommeringen halen en de wereld om mij heen even doen vergeten”

Mijn hele leven heb ik gefotografeerd. Met analoge fotografie begonnen, zwartwit-, kleur en dia filmrolletjes tot de eerste digitale camera’s en nu fotografische beelden vastleggend met een Pentax digitale spiegelreflexcamera, compacte digitale waterdichte camera en mobiele telefoon. Ik noem mezelf geen fotograaf in de klassieke zin van het woord. Fotograferen is voor mij een hulpmiddel bij het vangen van beelden. De beelden worden dan ook nauwelijks op mijn computer bewerkt. Het gaat om het beeld puur zoals het was op het moment van vastlegging.

Inspiratie komt waar ik op dat moment ben: doelloos kijken en dan iets zinvols zien. Beelden met patronen, structuur, vlakverdeling of symmetrie, weidse vergezichten en landschappen, beelden van objecten of ingezoomd op een detail, waardoor de functie van het object verdwijnt.